A Louis Vuitton divatházalapítója, a fracia vállakozó, maga Louis Vuitton volt, aki 1821-ben született Cons-le-Sannier-ban, Franciaországban. Igen fiatalon, 16 éves korában párizsba költözött, ahol tanoncként a Maréchal-féle táskás cégnél kezdett dolgozni. Hamar felszínre tört tehetsége és kreativitása, így 1854-ben már első önálló párizsi, majd 1885-ben pedig a londoni üzletét nyitotta meg. 1860-ban saját műhelyt épített, ahol egyre praktikusabb, modernebb modelleket fejlesztett ki. Az évek során egyre népszerűbbé váltak a vászonborítású, strapabíró, lapos utazóládái, főleg a vasutat használó utazók, nők körében. Modelljei olyannyira megállták a helyüket, hogy az 1867-es és 1889-es Világkiállításon is nagy sikert arattak, elnyerve először a  bronz, majd az arany medált.

Louis 1892-es halála után fia, Georges vette át a cég vezetésének felelősségét, és új magaslatokba emelte a divatházat, amely világszerte vezető márkává vált a bőröndök, táskák, kiegészítők, parfümök és ruhák területén. A híres monogram megtervezésével - mely napjainban már státuszszimbólumnak számít - elérte, hogy a termékek felismerhetővé és összekeverhetetlenül egyedivé váljanak. Emellett az öt számjegyű kombinációs zár kifejlesztését is meg kell említenünk, hiszen ez abban az időben igazi újításnak számított. Georges Vuitton 1914-ben a párizsi Champs-Élyséen-n nyitotta meg a világ akkori legnagyobb utazási kellékeket forgalmazó áruházát. Az ő nevéhez fűződik a klasszikus, és méltán népszerű Monogram Canvas Speedy 25 megtervezése is, a híres Audrey Hepburn számára.

Halálát követően fia, Gaston-Louis került a cég élére, tovább öregbítve a vállalkozás hírnevét. Ebben az időben kezdték el az újfajta, puha oldalfalú, vízálló utazótáskák gyártását, melyet már több, mint 50 Vuitton üzletben tudtak értékesíteni.

A cég folyamatosan fejlődött és növekedett, ám Marc Jacobs 1998-as megjelenése után az eladások ugrásszerűen megnőttek. A kreatív igazgatói posztot elnyerve bevezette a ready-to-wear női kollekciót, egy limitált kiadású táska összeállítást, megjelent az első LV ékszer - egy karkötő - és más tervezőkkel összeállva - pl. Takashi Murakami, Bob Wilson - újabb és újabb táskakreációkat alkotott.

Napjainkban a Louis Vuitton név egyet jelent a luxussal, a termékek használata, illetve viselete státuszszimbólum jelleggel bír.

A párizsi székhelyű részvénytársaságot ma Yves Carcelle vezeti, a cég dolgozóinak száma 59.840 , forgalma 16,84 Mrd. USD, melynek fele Japánban keletkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://louisvuitton.blog.hu/api/trackback/id/tr171757308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása